Romana English

Formarea profesionala in domeniul neonatologiei si promovarea utilizarii noilor tehnologii pentru personalul din sectorul sanatatii

Proiectul "Formarea profesionala in domeniul neonatologiei si promovarea utilizarii noilor tehnologii pentru personalul din sectorul sanatatii" a avut ca perioada de implementare iulie 2010-aprilie 2013. Proiectul a avut ca obiectiv imbunatatirea competentelor profesionale ale personalului din sectorul sanatatii implicat in ingrijirea nou-nascutului iar grupul tinta al proiectului a fost constituit din personal medical de la toate nivelele de maternitati si medici de alte specialitati implicati in ingrijirea nou-nascutului (medici pediatrii, chirurgi, medici de familie, etc). Implementarea activitatilor si dezvoltarea continutului proiectului s-au realizat impreuna cu partenerii: Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa" Iasi, SIVECO Romania SA si Colegiul Medicilor din Romania.

Ideea proiectului a aparut ca urmare a nevoilor identificate in cadrul domeniului medical in ceea ce priveste formarea profesionala continua si insusirea de noi cunostinte medicale. Formarea continua a personalului medical se desfasoara in mare parte prin metode clasice, care necesita prezenta medicului la cursuri pe perioada de formare. Proiectul a propus continuarea acestei forme de insusire a cunostintelor insa cu adaugarea unui suport electronic oferit de platforma eLearning prin intermediul careia materialul didactic s-au aflat la dispozitia cursantilor pentru consultare si autotestare, crescand gradul de absorbtie si intelegere a proceselor de ingrijire. Pentru cresterea capacitatii de utilizare a tehnologiilor informatice, cursurile au fost completate de modulul de formare in domeniul tehnologiei informatiei si comunicarii (TIC). In  plus, proiectul a propus un proces inovativ - exersarea in echipa (medici si asistente) de manevre medicale practice prin utilizarea unui simulator de nou-nascut dotat cu modele fiziologice complexe si care permite imitarea unor situatii reale.